Τι είναι το Vision Therapy /Visual Training

Πρόκειται για εξατομικευμένα προγράμματα οπτικών δραστηριοτήτων τα οποία εφαρμόζονται από εξειδικευμένο οπτομέτρη. Τα προγράμματα Vision Therapy έχουν αξία σε πληθώρα προβλημάτων όρασης όπως δυσλειτουργίες της οφθαλμοκίνησης, της διοφθαλμικότητας, της οπτικής αντίληψης, στην αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), σε δυσκολίες της εστίασης και της προσαρμογής, κ.α. Η όραση επιδρά σε κάθε μορφής κίνηση και εμπλέκεται σε κάθε δραστηριότητα. Αυτό είναι αναμενόμενο από την στιγμή που σχεδόν το 90% των πληροφοριών που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μας προέρχεται από την όραση. Επομένως, είναι λογικό πολλές νευροκινητικές και αισθητηριακές διαταραχές όπως και μαθησιακές δυσκολίες να επωφελούνται σημαντικά μέσω της όρασης. Τα προγράμματα Vision Therapy ενισχύουν και αποκαθιστούν λειτουργικά προβλήματα της όρασης και δεν θεραπεύουν παθολογικές καταστάσεις.

Για να αποφασίσουμε εάν κάποιος θα επωφεληθεί από ένα πρόγραμμα Vision Therapy θα πρέπει να γίνει πρώτα μια εξέταση από οφθαλμίατρο προκειμένου να διαγνωστεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί μια οπτομετρική αξιολόγηση μέσα από την οποία θα αποφασιστεί ο τρόπος παρέμβασης.

Η ενσωμάτωση του Vision Therapy στα προγράμματα αποκατάστασης του κέντρου μας γίνονται με δυο κυρίως τρόπους. Σε περιπτώσεις όπου οι δραστηριότητες του Vision Therapy μπορούν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας ή ειδικής αγωγής, οι θεραπευτές ακολουθούν το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει ο οπτομέτρης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται επαναξιολογήσεις για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας και περαιτέρω σχεδιασμός του προγράμματος. Εάν η περίπτωση χρήζει ειδικού εξοπλισμού και διαφορετικής αντιμετώπισης τότε το πρόγραμμα Vision Therapy εφαρμόζεται από οπτομέτρη εκτός κέντρου. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του κέντρου μας, ανεξαρτήτου ειδικότητας, έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα όρασης για να μπορούν να εφαρμόζουν τα προγράμματα υπό την καθοδήγηση οπτομέτρη, και παρακολουθούν συνεχώς νέα ενημερωτικά σεμινάρια.

Share This